Kun keväällä saimme tietää, että kehräämöllä on vaikeuksia toimittaa lankaa ja että seuraavan kerran saamme pellavassa loppuneita värejä täydennettyä vasta lokakuussa, tuntui aika karsealta: Hemmetti, kesä edessä ja pari suosituinta väriä liki loppumassa.
Vaihtoehtoja oli kaksi: odottaa tai vaihtaa lankatoimittajaa. Lankatoimittajan vaihto kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, mutta sitä se todellaan ei ole, kun on pellavaneule kyseessä.
Pellava on 100 % joustamaton luonnonkuitu, jonka ominaisuuksiin vaikuttaa kaikki mahdollinen kuidun kasvuolosuhteista langan viimeistelyyn. Itse olen oppinut ymmärtämään pellavan sielunelämää paremmin vertaamalla mielessä pellavaa rukiin olkeen, joista olen tehnyt himmeleitä. Jonakin kesänä rukiin oljet on kauniinkeltaisia, suoria ja sopivan paksuisia kun taas totisen sadekesän jälkeen ne ovat ruman ruskeanvihertäviä, puumaisia korsia. Sama pellavassa.
Kehruuprosessissa (ainakin meillä) on tavoitteena äärimmäisen tasavahvuinen lanka. Tekniset- ja tekokuidut ovat aina tasavahvuisia, mutta luonnonkuituna pellavassa on välillä ohuempia ja paksumpia kohtia. Värjäyksen aikana langan ominaisuutta muokataan värjäyksen lisäksi hiukan notkeammaksi ja luistavammaksi.
Pellavalangan valmistajia on Euroopassa useita, joten eihän ole mikään ongelma vaihtaa toimittajaa
No ei ole, mutta on kuitenkin
Mitä langan vaihtuminen meillä tarkoittaa käytännössä. Heti tulee mieleen useita mahdollisia pulman paikkoja. 100 % pellava niin pitkälle muotoon neulottuna kuin me teemme, ilman hävikkiä, on haastavaa. Teollisuusneulekoneen tekniikka pohjautuu kaikkine siirtoineen ja kavennuksineen ym. tekniikkoineen siihen, että materiaali joustaa hiukan. Pellava ei jousta, ja se on vaatinut paljon työtä, kokeilua, keksimistä, oivaltamista, tuskaa, hikeä, epäuskoa, onnistumisen iloa jne. löytää ratkaisut hyviin lopputuloksiin.
Tässä vaiheessa tein itselleni listan ongelmista, joiden kanssa olen saanut tuskailla tuotannossa tämän tästä ja mietin samalla, miten jatkossa välttyisin niiltä.
Millä varmistan, että lanka on
- tasaista (ei riko tai tee reikiä, jos on klönttejä tai ohuita kohtia)
- notkeaa ja luistavaa (eri lankaerät ja värit käyttäytyvät erilailla, toinen luistaa hyvin, toisessa liian paljon kitkaa, toinen erä jäykempää, toinen puhdasta unelmaa)
- langan kierre pysyy tasaisena.
Alkuvuosina, kun Suomesta loppui ihanan ekopellavan valmistus, tilasimme Irlannista lankaa. Ensimmäinen erä oli ihanaa, mutta seuraavassa erässä langan kierre oli liian tiheä, emmekä voineet käyttää sitä silloisiin neulepintoihin. Tästä sain maksaa ison oppirahan, sillä kaikki 300 kg oli värjätty, ja värjäämön kulut piti kuitenkin maksaa, sillä eihän he olleet tehneet mitään huonosti. Langanvalmistaja hyvitti hiukan hinnassa, sillä en voinut niitä vain palauttaa, kun ne oli värjätty.
Langan valmistajan ja värjäämön valinnassa meille on tärkeää myös, että
- langan valmistajan eettiset ja ekologiset arvot on kunnossa ja hyvin huolehdittu
- lanka on valmistettu Euroopassa, samoin kuin että pellava on kasvanut Euroopassa
- valmistajalla ja värjäämöllä on pitkät perinteet (= kokemusta)
- värjäämöllä voidaan tehdä erikokoisia värjäyseriä eri väreille ja heillä on hyvät viimeistelylaitteet ja -menetelmät.
Ratkaisun aika
Tähän asti käytössä on ollut aivinapellava yksinkertaisena (2 lankaa rintarinnan) ja joihinkin neuloksiin olemme teettäneet samasta langasta kaksinkertaista, jolloin 2 yksinkertaista on kierretty yhdeksi langaksi. Sama langanvahvuus on ollut käytössä ihan alusta asti eli melkein 25 vuotta.
Vuosien varrella olen aina silloin tällöin testannut useamman valmistajan lankoja pienissä erissä pitääkseni yllä edes pientä plan-B:tä. Katseeni alkoi kääntyä kohti Ranskaa. Mietimme heidän kanssa yhdessä tuotannon ongelmia nykyisen langan kanssa ja ratkaisuehdotuksia. Päädyimme lähtökohtaisesti hiukan puolta ohuempaan lankaan, ja että kaksi lankaa kierretään yhteen, jolloin ohuudesta huolimatta saadaan langalle lujuutta ja melkein sama paksuus. Ensimmäisten näytteiden jälkeen lisäsimme vielä hiukan kierrettä.
Uusia värejä
Uudet langat tarvitsivat myös uudet värit. Langanvalmistajan suosituksesta päädyimme tässäkin prosessissa Ranskaan. He täyttävät meidän vaatimukset.
Värien suunnittelussa apuna oli pukeutumisneuvoja Riikka Rubaye. Värjäysprosessi on ollut ensi kertaa ajallisesti pitkä. Koevärjäysten jälkeen valmiit langat saapuivat joulun alla. Niissä on ihana kiilto, pehmeä ja fiinimpi tuntu ja vaikuttaa neuloutuvan iloisesti koneessa.
Nyt tutustellaan uusiin lankoihin, väreihin ja että millaisiin neulepintoihin ne soveltuvat parhaiten. Kokeilujen kautta selvitellään mitä vanhempia malleja voidaan suoraan tehdä uusilla langoilla pienillä muutoksilla ja mitä uutta kehitellään. Edessä on paljon suunnittelua, uusien kappaleiden ohjelmien tekoa koneelle, hiomista, hiomista ja hiomista….
Nyt ollaan jännän äärellä.
Sodankylässä 17.1.2023
Pirita