Vastuullisuus

Kestävä design

Pirita Design vastuullisuusraportti

Pirita Design on suomalainen merkki, jonka päätuotteita ovat 100 % pellavasta tehdyt neuleet ja huivit sekä 100 % baby alpacasta valmistetut neuleet ja huivit. Uutuutena myös kaitaliina.

Yritys on perustettu vuonna 1998. Pirita Design suunnittelun takana toimii omistaja ja yrityksen perustaja, artesaani Pirita Pernu-Lehtinen.

Pirita-neuleiden tunnusmerkkejä ovat ajattomuus, upeat värit sekä elävät neulepinnat. Ne on tehty sinulle, jolle pintamuoti ei ole tärkeintä, vaan haluat kestävää designia ja käyttöarvoa.

Luonnonläheisyyden ohella Pirita Designin kulmakiviä ovat yksilöllisyys ja asiakaskeskeisyys. Huomioimme erilaiset vartalonmallit ja koot. Kaikki tuotteemme ovat saatavana myös omien mittojen mukaan räätälöitynä.

Peruspuvustoajattelun mukaisesti Pirita Designin vaatteet ovat hyviä peruspohjia ajattomaan tyyliin, jolloin koruilla ym. asusteilla ja yhdistelmillä on helppo toteuttaa erilaisia ja persoonallisia ilmeitä. Lisäksi mallistoon kuuluu tuotteita, joilla kätevästi uudistaa monia erilaisia, jo olemassa olevia vaatteita.

Kestävä ja läpinäkyvä tuotanto

Kaikki Pirita Design neuleet neulotaan muotoon, jolloin ei tule hukkapaloja. Ainoastaan pääntien muoto usein leikataan, jotta huoliteltu pääntie ei olisi päättelyn vuoksi liian paksu ja tämäkin hukkapala käytetään usein nappien päällystykseen. Erilaisten mallien vaatimat muotolaskokset huomioidaan myös neulomisen aikana. Tarvittavat kaitaleet neulotaan tarpeen mukaan. Neuleiden kokoonpanossa käytetään suoraa tikkiä, jolloin ompelulangan tarve on erittäin pieni.

Neulekoneen teknisesti vaatimat “jätelangat” kappaleiden aloituksiin ja lopetuksiin hankitaan toisen neulealan yrityksen ylijäämävarastosta.

Vaatteen neulotut kappaleet silitetään ja valmistellaan ompeluun. Ompelun jälkeen tehdään kutistuspesu, jolloin vaate saavuttaa lopulliset mittansa. Kutistuspesussa vaate kastellaan ensin hyvin pesualtaassa lämpimässä vedessä, jonka jälkeen on vuorossa pesukoneessa lyhyt huuhteluohjelma kylmällä vedellä ja kevyt linkous kuivumisen nopeuttamiseksi. Kutistuspesussa ei käytetä pesuaineita.

Pirita Design vastuullisuus

Valmis vaate höyrysilitetään ja tehdään tarkistusmittaus.

Neuleiden kaikkiin valmistusvaiheisiin voi tutustua Sodankylän keskustassa sijaitsevassa yhdistetyssä Pirita Design myymälässä ja tuotantotilassa.

Vastuullisesti tuotettu pellava

Pellavalanka meillä on hienointa Aivina-laatua. Käyttämämme pellava tulee Italiasta ja sillä on Öko-tex-100 sertifikaatti.

Langan valmistaja kuuluu Masters of Linen-järjestöön, mikä takaa mm. sen, että tuotteidemme pellavakuitu on GMO-vapaata. Sen raaka-aineet ovat peräisin pelloilta, joita ei ole käsitelty torjunta-aineilla tai kemikaaleilla.

Pirita Design pellavaneule

Pellavaa pidetään vanhimpana tekstiilikasvina. Pellavan ominaisuuksiin kuuluu kaunis kiilto, hengittävyys, lujuus ja antibakteerisuus. Pellava ei likaannu helposti ja puhdistuu vaivatta tuulettamalla. Pellava on ympäristöystävällinen valinta. Se on suhteellisen vähiin ravinteisiin tyytyväinen kasvi, joka kasvaa karuissakin olosuhteissa, eikä se vaadi keinokastelua. Sillä ei myöskään ole pahoja tuholaisia, jotka vaatisivat torjunta-aineita.

Pellavan monivaiheinen käsittelyprosessi kuidusta langaksi nostaa sen hintaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että pellavatuotteet ovat kestäviä, jotka säilyvät äidiltä tyttärelle.

Pellavalangat värjätään Suomessa Öko-tex-100 sertifioiduin värein, ja värjäämöllä on värjäystoiminnalle avainlippu.

Alpakkalankaa aurinkoenergialla

Meidän käyttämämme alpakan villa tulee Perusta, jossa alpakan villan tuotanto toimii suomalaisen porotalouden tapaan. Me käytämme Baby alpacaa, joka on hyvin pehmeä kuitulaatu. Baby alpaca ei nimensä mukaisesti ole kuitenkaan alpakkavasan villaa, vaan se on nimitys hienoimmalle, pehmeämmälle ja laadukkaammalle alpakkavillalle.

Alpakan villa hylkii likaa, joka näin ollen vähentää pesukertojen määrää. Alpakan villasta valmistetuilla tuotteilla on pitkä elinkaari.

Käyttämällämme alpakkanvillalangalla on Öko-tex-100 sertifikaatti. Tällöin alpakkatuotteissamme ei esiinny ftalaatteja. Öko-tex- 00 standardin mukaan ftalaatteja saa olla tuotteissa vain < 0.1w-%.

Alpakan villa on maailman hienoimpia kuituja. Alpakat elävät puolivilleinä ja laumat kerätään yhteen kerran vuodessa keritsemistä varten. Alpakan villa ei ole tehotuotettua ja alpakoita on maailmassa vain n. 4 miljoonaa. Siksi alpakan villa on kallista ja harvinaista.

Voisikin sanoa, että alpakkaneule on investointi.’

Alpakanvillan valmistaja on panostanut viime vuosina aurinkoenergian hyödyntämiseen langan valmistuksessa ja se on sitoutunut vahvasti vastuullisuuden kehittämiseen. Aurinkoenergian hyödyntämisestä saadut kokemukset ovat rohkaisseet heitä jatkamaan pyrkimyksiä parantaa prosesseja ja etsiä uusia vaihtoehtoja, joiden avulla voivat säilyttää asemansa johtavana ympäristöystävällisenä ja sosiaalisesti vastuullisena tekstiiliyrityksenä alueellaan.

Miten Pirita Designissa vältetään hävikkiä?

Jo suunnitteluvaiheessa otamme huomioon, että hävikkiä ei syntyisi. Suunnittelussa huomioidaan ensisijaisesti tuotteen ajattomuus. Ajattelemme, että tuote kestää vuosikausia käyttökelpoisena niin malliltaan kuin laadultaan.

Neulekoneessa käyttämämme aloituslanka on kierrätyslankaa, joka tulee muilta neulefirmoilta, jotka eivät tarvitse niitä enää.

Meillä neuleet neulotaan aina muotoon. Näin ollen ei synny hävikkiä juuri ollenkaan.

Pirita Design pellavaneule valmistus

Neuleiden tuotanto langasta valmiiksi tuotteeksi tapahtuu samassa tilassa, jolloin tuotannossa eri vaiheiden välillä ei ole ylimääräisiä kuljetuksia.

Pakkausmateriaalina lähetyksissä käytämme pahvilaatikoita.

Pirita Design tuotannon hiilijalanjälki koostuu lankatuotannon, neuletuotannon, huivituotannon, nappien ja vetoketjujen hankinnan ja kuljetusrahdin päästöistä.

Me emme ole tehneet tarkempia laskelmia päästöjen määrästä.

Pin It on Pinterest

Share This